Thursday, September 29, 2011

Aineella aineita vastaan

Alkuperäinen artikkeli: Fighting Drugs With Drugs: An Obscure Hallucinogen Gains Legitimacy as a Solution for Addictions


Heroiiniriippuvaiselle yhtä voimakkaimmista psykedeelisistä aineista? Kuulostaa epäilyttävältä. Näin eräs tutkimusryhmä on kuitenkin tekemässä. Heidän mukaansa ibogaiini saattaa olla paras tarjolla oleva lääke päihderiippuvuuteen.

Ibogaiini, afrikkalaisesta Tabernathe iboga -kasvista eristetty ruskea jauhe, on kiehtonut tutkijoita vuodesta 1962 saakka, jolloin New Yorkin yliopiston heroiiniriippuvainen opiskelija Howard Lotsof havaitsi yksittäisen annoksen poistavan kokonaan heroiinin kaipuun ja vieroitusoireet. Aine kuitenkin nostaa sydänkohtauksen riskiä, minkä vuoksi DEA antoi sille korkeimman kieltoluokituksen, joka annetaan aineille joilla "ei ole lääketieteellistä arvoa" ja joissa on "suuri väärinkäytön riski", minkä seurauksena liittovaltion tutkimusrahoituksen saaminen on vaikeaa.

Albanyn lääketieteellisen yliopiston neurofarmakologian ja neurotieteiden keskuksen johtaja Stanley Glickin mukaan eläinkokeet ovat kuitenkin osoittaneet aineen lääketieteellisen potentiaalin. "Morfiiniriippuvaisten rottien addiktio keskeytyy viikoiksi ibogaiiniannoksen jälkeen." Monet addiktit ovat kertoneet myönteisistä ibogaterapiakokemuksistaan Meksikossa ja Euroopassa, paikoissa joissa ibogaiiniterapia on yhä laillista. "Käytön seinään lopettaminen on kammottavaa. Se aiheuttaa oksentelua, ripulia, kipuja ja jatkuvaa kaipuuta saada ainetta", sanoo Randy Hencken, käyttäjä jota hoidettiin Meksikossa. "Ibogaiini sai oireeni ja himoni katoamaan. Olen ollut kuivilla yhdeksän vuotta. Heroiini ja kokaiini ovat menettäneet otteensa minusta."

Huolimatta siitä, että ibogaiinia on hyödynnetty menestyksekkäästi, tieteellinen ymmärrys aiheesta on vähäistä. "Vaikka ibogaiini tuntuukin erittäin tehokkaalta, sen toimintaperiaatteista ei toistaiseksi ole täsmällistä tietoa," sanoo Valerie Mojieko, MAPS:n (monitieteellinen psykedeelitutkimusyhdistys), Massachusettsissa toimivan voittoa tavoittelemattoman organisaation kliinisen tutkimuksen johtaja. Ibogahoitoja Meksikossa tarjoavan Pangea Biomedicsin johtaja Clare Wilkins tulee tutkimuksessa hoitamaan 20-30 heroiiniriippuvaista, joiden tilaa MAPS:n selvitys tulee tutkimaan aineen tehon selvittämiseksi. Kyseessä on ensimmäinen ibogaiinin pysyviä vaikutuksia käsittelevä pitkän aikavälin tutkimus.

Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään käytäntöjä aineen turvalliselle reseptikäytölle. "Psykedeelit ovat pääsääntöisesti turvallisia," sanoo Miamin yliopiston neurologi Deborah Mash, "mutta ibogaiinin turvamarginaali on tavallista kapeampi." Mash johtaa ibogaiiniklinikkaa St. Kittsissä ja on hoitanut ongelmitta yli 400 addiktia viimeisen vuosikymmenen aikana. 1990-luvun alussa eräällä hollantilaisella klinikalla kuitenkin tapahtui useampi kuolementapaus, minkä seurauksena Yhdysvaltain NIDA:ssa (National Institute on Drug Addiction, Yhdysvaltain Kansallinen huumeiden väärinkäytön instituutti) jänistettiin ibogatutkimuksen tekemisestä.

Tähän mennessä tehdyn tutkimuksen perusteella on kuitenkin esitetty kaksi teoriaa ibogan toimintamekanismeista. Jotkut painottavat vaikutuksen biologisuutta – että ibogaiini hajoaa opiaattireseptoreihin sitoutuvaksi yhdisteeksi ja katkaisee siten aineisiin kohdistuvan himon. Toiset taas näkevät psykologisen vaikutuksen hyvin merkityksellisenä: Ibogan käynnistämään hallusinogeeniseen kokemukseen kuuluva "elämänlaajuinen itsearviointi" tarjoaa näkökulmia riippuvuuden kielteisiin puoliin, mikä motivoi ihmistä lopettamaan.

Oli mekanismi mikä tahansa, ibogaiinin tehokkuuden osoittaminen on välttämätöntä mikäli Yhdysvalloissa tahdotaan saada tarvittavat luvat ja rahoitus kliinisten kokeiden toteuttamiseen. Mitä nopeammin tämä tapahtuu, sitä parempi: Miljoonilla amerikkalaisilla on ongelmia laittomien päihteiden kanssa, ja terveydenhoitokustannukset, rikollisuus ja menetetty työvoima tuottavat vuosittain satojen miljardien dollarien laskun.

On oletettavaa, että MAPS:n tutkimus tarjoaa joitakin vastauksia ibogaiinin tehokkuutta ja turvallisuutta koskeviin kysymyksiin, mutta asiantuntijat odottavat aineen matkan lailliseksi reseptilääkkeeksi kestävän vielä yli kymmenen vuotta. Siihen asti epätoivoiset potilaat hakevat hoitoa Meksikosta ja muista löyhempiä standardeja soveltavista paikoista, mikä ei ole potilaiden eikä tutkijoiden etu. MAPS:n perustaja Rick Doblin toivoo tutkimuksen luovan painetta lainsäätäjien suuntaan: "Jos tutkimus tuottaa merkittäviä tuloksia, kiinnostus ibogaiiniklinikoita kohtaan kasvaa, mikä saattaa herättää NIDA:n kiinnostuksen uudelleen – ja juuri heidän tätä tutkimusta tulisi itse asiassa olla tekemässä."


MAPS:n tutkimussuunnitelmaa voi vilkuilla tästä.

2 comments:

  1. Ibo on ihan kuningas psykiatri/psykologi. Jos haluat ymmärtää mieltäsi aivan uudella tavalla niin tutustu http://www.iboga-experience.com

    Jos haluaa pelaa varman päälle niin kannattaa tarkista sydän. Sikamaisen raskastahan ja paikoitelleen pitkästyttävää se pahimmillaan on, mutta meditaatiotausta auttaa todella paljon. Se ei myöskään ole psykedeeli vaan keskustelua 'hengen' tai oman mielen syvärakenteen kanssa. Visioita etsiville suosittelen ayahuascaa. Sanotaan että se on myös hyvää harjoitusta Bwitille, minkä allekirjoitan.

    ReplyDelete
  2. Mikäli sinulla on jokin riippuvuus, silloin http://www.ibeginagain.cz/ on oikea paikka. Ja jos sinulla on vielä löysää rahaa käytettävissä, silloin Costa Rican kaunis seutu ja centerin luksusmiljöö saattaa olla kohdallaan ja matkailuhan aina avarta http://ibeginagain.org/

    ReplyDelete